La gare aura des quais situés à une profondeur de 30 mètres. Le parcours du voyageur au sein de la gare est rythmé par quatre niveaux intermédiaires qui s’intercalent entre le parvis extérieur du pôle multimodal et les quais. Le puits qui regroupe les circulations verticales est conçu pour offrir le parcours le plus direct et intuitif au voyageur, autour d’un vide central.

A l’intérieur de la boîte en béton creusée et aménagée, un grand vide en forme de losange sera réalisé et sur les côtés, il y aura une série d’escaliers et d’escalators qui descendront pour amener les voyageurs du niveau -1 à une mezzanine puis aux quais.

Il y aura toujours un jeu entre une grande échelle et une plus petite échelle, une sensation de grande spécialité et en même temps de détail. Les notions de reflet et de brillance seront des matières architecturales développées et positionnées à chaque temps dans le parcours du voyageur pour animer, éclairer et donner une autre dimension à la dimension spatiale importante du projet et lui donner aussi une écriture de détail qui va raffiner l’expérience du déplacement.

Lorsqu’il voit la gare, le voyageur voit à la fois l’entrée de la ligne 13 et en même temps l’entrée de la ligne 15, ce qui facilitera le parcours puisque les voyageurs iront facilement de la gare routière vers l’ensemble des services de métro. En même temps, cela va laisser le plus de place possible autour pour construire une opération urbaine dans le futur.


Châtillon-Montrouge

The station is located on a territory at the intersection of four suburban cities (Montrouge, Bagneux, Châtillon and Malakoff). The project seeks to create an efficient transport hub as compact as possible for intermodality and its coherence with the urban environment, where all means of transport (metro, bus, tram and bikes) will be available for pedestrians.

The station platforms will sit at a depth of 30 metres. The traveller will walk inside the station across four intermediate levels between the multimodal hub on the outer esplanade and the platforms. The vertical concourse shaft is designed to offer the most direct and intuitive pathways to the travellers around a central void.

Inside the concrete station box built and fitted out, a large diamond-shaped void will be created and on the sides of it, there will be sets of staircases and escalators going down to take passengers from level -1 to a mezzanine and then to the platforms.

There will always be a game between a large scale and a much smaller scale, a feeling of great space and at the same time a sensation of detail. The concepts of reflection and shine will be transmitted via architectural materials developed and positioned at each level of the station to enliven, illuminate and give another dimension to the spatial dimension of the project and give also a sensitive experience to the traveller thanks to the architectural details.

When he sees the station, the traveller will see at the same time the entrances to Line 13 and Line 15. This will make easier the trips to travellers who will go from the bus station to the underground metro service. In addition, this will leave the maximum space around the station to build an urban development programme in the future.